Hur påverkar coronaviruset fisketurismen?

Många som på ett eller annat sätt lever på turism har frågat sig hur det kommer att bli med den inhemska turismen i sommar. Coronapandemin har gjort att resandet minskat rejält under våren, men nu ser det ut som det kommer att vara tillåtet att resa inom Sverige i sommar. Om man inte har några symptom på covid-19, vill säga.

Från och med 13 juni står det fritt att resa vart man vill inom Sverige, tillkännagav regeringen på en presskonferens 4 juni. Detta gäller dock de som inte uppvisar några symptom på Covid-19. Alla uppmanas också att fortsätta tillämpa social distansering, och fortsätta tvätta händerna. 

Hur vet man om man har covid-19?

Coronavirus

Regeringens nyhet har dels skapat en rusning efter tågbiljetter, men det är inte den enda effekten det har fått. Fler och fler efterfrågar också coronatest, för att ta reda på om de har antikroppar, och i så fall inte riskerar att smitta andra. Men det är stor skillnad på de olika tester som finns på marknaden idag. 

Läkemedelsverket har stoppat flera tester, som inte bedömts vara säkra att använda. Det rör sig då om självtester. De tester som har störst tillförlitlighet görs av utbildad vårdpersonal och analyseras i kliniska laboratorier. Dessa tester köps ofta in av arbetsgivare som vill undersöka vilka av medarbetarna som har antikroppar mot covid-19. Om antikroppar konstateras kan man ta hänsyn till om den anställde kan komma tillbaka till arbetsplatsen. 

Snart kommer också regionerna, som tidigare kallades landsting, att börja testa de som har eller har haft symptom, men denna testning har inte kommit igång ännu. Företag som erbjuder coronatest vittnar om att intresset från det offentliga har varit svagt. 

Du är mycket välkommen att besöka Miens fiskevårdsområde i sommar, men tänk på att hålla avståndet till andra besökare. Håll dig också uppdaterad om regeringens och Folkhälsomyndighetens rekommendationer, för de kan komma att ändras. Och sist, men absolut inte minst: stanna hemma om du har symptom på covid-19.