Dags att lägga nytt tak?

takläggning Ldingö
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 100

Är det dags att lägga nytt tak på ditt hus? När det kommer till tak så kan man välja några olika material till taket. Men hur vet man vilket som är bäst och vad som håller längst? Och hur ser kostnaderna för taket ut? Det är ju som det är med andra produkter att de material som håller längst också medför de största kostnaderna.

Olika takmaterial håller olika länge

Ta till exempel tegeltak som kan hålla i 100 år, det är ju inte så konstigt om tegelpannor på taket är de mest kostsamma. Tegeltak blir otroligt fina tak och har du ett nytt tak med tegelpannor, behöver du inte oroa dig för taket på många år. Det enda som kan krävas är att se över så du inte har några trasiga tegelpannor. Trasiga tegelpannor kan drabbas av fukt som sedan tränger igenom taket. Att då och då gå upp på taket kan vara värt besväret.

Plåttak, brukar vara en ganska underskattad takprodukt. Det kan hålla i så gott som 50 år, och går inte sönder. Har du fått ett plåttak lagt av en duktig takläggare så behöver du inte oroa dig över ditt plåttak under de närmaste decennierna. Ett plåttak kan du måla om hur många gånger som helst och bevarar då sitt fina utseende. Det är också oerhört lätt att skotta snö från. Men en sak som är viktigt är att alltid ha säkerhetsställningar så att du kan vara uppe på taket utan att riskera att skada dig.

Tänk på detta vid ett takarbete

Tänk på detta när du eller någon annan ska arbeta eller inspektera tak:

  • säkerhetssele med rep som du fäster på ett säkert ankarfäste på taket
  • säkra byggställningar om det är så att du ska arbeta på taket
  • helst bör du använda hjälm också

En hjälm är en billig livförsäkring och den bör du ha varje gång som du är uppe på taket, eller vistas högre än 2 meter ovanför markytan. Det är bra att tänka på säkerheten även om du anlitar takläggare för takarbetet. Som fastighetsägare, och som uppdragsgivare är det alltid ditt ansvar att hantverkarna kan arbeta på ett säkert sätt. Så om du inte äger någon byggställning, går det bra att hyra en byggställning.